Maisemapuiston esittely

Suomen Pietarhovin maisemapuistomme on rakennettu rajakarjalaisille kunnaille. Laatokan Karjalan ilmasto antaa suojaa rehevälle kasvillisuudelle ja myös eläimet viihtyvät.

Asutuksen historiallisia merkkejä kaskiajoilta on helppo löytää. Ehkäpä ensimmäiset asukkaat saapuivat jo jääkauden jälkeen? Historia ja nykyaika seuraavat kulkijan askeleita. Moreenipohjaisten Salpausselkien harjujen läheisyyteen ovat aikojen kuluessa asettuneet monenlaiset kasvit, maaeläimet ja linnut. Vuosisatojen ajan ovat tienoita asuttaneet myös ihmiset, jotka ovat luoneet yhteyksiä niin länteen kuin itään. Tule kuulemaan tarinoita heistä ja meistä!

Maaston muoto on kumpuilevaa ja siten silmää miellyttävää. Maisema on pastoraalista. Näille entisille asuinsijoille olemme rakentaneet maisemapuistomme, jolle olemme antaneet nimeksi Suomen Pietarhovi. Puiston ala on toistaiseksi 7 hehtaaria, josta noin 5 hehtaaria on viher- ja kukka-aluetta, muu alue on metsäpuistoa. Ajan myötä on tarkoitus laajentua 13 hehtaarin alalle. Puistosta iso osa on jo nyt kauttaaltaan helposti kuljettavaa. Polkuja ollaan rakentamassa, jotta voimme entistä paremmin huomioida myös liikuntarajoitteiset henkilöt.

Erilaisia puita meillä on lähes 50, pensaslajeja liki 40 ja ruusuja noin 30 lajia. Voit pyytää myös opastuksen esimerkiksi mielenkiintoiseen lääkeyrttien eli rohdoskasvien kokoelmaan. Monivuotisten perinteisten punaisten ”joriinien” (daalioiden) kantaa on viime vuodet lisätty viljellen, alun perin muutaman juurakon lähtökohdasta jo tuhansiin yksilöihin. Istutuspenkit muodostavat puiston keskialueelle laajan symmetrisen kuvion. Keväisin istutettavat lukuisat ruusupuut korostavat eri väreineen puiston juhlavuutta. Ruusuistutusten väriteema uudistetaan vuosittain. Keväiset istutukset ja syksyiset varastoinnit ovat työteliäs vaihe, joka palkitsee. Kukkien tehtävä on ilahduttaa. Väriloisto innostaa katselijansa. Puistosta on kehittymässä ainutlaatuinen elämyspaikka.

Suomen Pietarhoviin voit yhtä hyvin tulla myös  rauhoittumaan ja miettimään elämän suuntaa. Halutessasi voit siirtyä omaan rauhaasi Pietarhovin pikkukappeliin. Luonnolla, puilla ja kasveilla sekä tilamme eläimillä on parantava ja rauhoittava vaikutus. Vierailijana voit hetkeksi jättää arjen kiireet ja nauttia luonnon voimasta ja kauneudesta.